اخبار و رویداد ها

آشنایی با سنسور ضد تصادف و کاربرد آن

در این مقاله از نیکبخت خودرو میپردازیم به بررسی سنسورهای ضد تصادفات و کاربرد آنها، اگر به دنبال اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، با تیم تخصصی نیکبخت خودرو تا پایان این مقاله همراه باشید. لازم به ذکر است که بگوییم مجموعه ی نیکبخت خودرو در تلاش است در زمینه ی خرید و فروش خودرو، به بهترین شکل و سریع ترین حالت ممکن و در کمترین زمان به شما عزیزان خدمات ارائه  کند، یکی از افتخارات این مجموعه فروش فوری خودرو شما عزیزان در کمترین زمان ممکن است، شما می توانید برای دریافت قیمت خودروی کارکرده خود با کارشناسان فروش ما تماس حاصل نمایید و اگر قصد فروش فوری خودروی خود را در کسری از زمان دارید به بخش خرید و فروش در سایت ما مراجعه کنید. نیکبخت خودرو سایتی قابل اعتماد برای خرید و یا فروش خودرو می باشد، شما عزیزان فروشنده با اطمینان کامل و خاطری آسوده با ما تجربه ی جدیدی از فروش فوری خودرو خواهید داشت.

سنسور ضد تصادف چیست؟

همانطور که میدانید از دلایل اصلی تصادفات جاده ای جلب توجه راننده به مواردی غیر از مسیر و رانندگی میباشد و در واقع راننده ها با مواردی اعم از خواب آلودگی، عدم توجه به مسیر، مشغول به صحبت با تلفن همراه، ارسال پیامک و بازی با سرنشینان یا حیوان خانگی داخل ماشین مسبب بسیاری از تصادفات میباشند؛ عموما تصادفات جاده ای عواقب سختی را برای راننده و سرنشینان در پی خواهد داشت.

حال آپشنی طراحی شده است که میتواند جلوی این دست تصادفات را بگیرد؛ تصور کنید سیستمی وجود داشته باشد که قبل از برخورد و یا تصادف راننده را باخبر کند، این سیستم میتواند تا حد زیادی دلایل و ریسک هایی که منجر به حواس پرتی راننده میشود را به صفر برساند و باعث جلوگیری بسیاری از تصادفات شود، به همین خاطر شرکت ها و تولید کنندگان بزرگ خودرو برای جلوگیری از تصادفات اقدام به ساخت حسگر و یا راداری کرده اند که میتواند تصادفات احتمالی را به راننده هشدار دهد. در ادامه قصد داریم نحوه عملکرد این حسگر را باهم بررسی کنیم.

آشنایی با سنسور ضد تصادف و کاربرد آن-نیکبخت خودرو

حسگر و تشخیص خطر

این حسگرها که از امواج رادیویی پیروی میکنند و باید بدانیم که امواج رادیویی نامرئی میباشند و نسبت به امواج صوتی از سرعت بسیار بالاتری برخوردار هستند؛ در بیشتر خودروها گیرنده این حسگر در قسمت جلوی خودرو (جلو پنجره) قرار گرفته است.

از این رادار ضد تصادف امواج رادیویی با فرکانسی بالا ارسال میشود و سرنجام به حسگر ها برمیگردد، همینطور یک المان به حسگرها متصل میباشد که میتواند مدت زمان ارسال و برگشت را به صورت دقیق محاسبه کند، این حسگر سرعت، فاصله و موقعیت خودروی مقابل را میسنجد و مورد پردازش قرار میدهد و سرانجام با استفاده از هشدار و اخطار، راننده را از خطری که پیش رویش هست مطلع میسازد.

در واقع این سنسور ضد تصادف در صورت بروز حوادث و تصادفات به وسلیه لرزش فرمانها یا پخش صدا و … به راننده آلارم میدهد و راننده را متوجه موقعبت خودرو های مقابل میکند و از اتفاق حوادث ، همینطور برخورد با خودروهای جلویی جلوگیری میکند.

آشنایی با سنسور ضد تصادف و کاربرد آن-نیکبخت خودرو

خودروهای مختلف چگونه عمل می کند؟

خودروهای متفاوتی مجهز به این حسگرهای ضد تصادفات هستند و برای مثال عملکرد این سیستم ها در مرسدس بنز به این صورت است که در شرایط تشخیص تصادفات اولین واکنش خودرو سفت کردن کمربند های ایمنی میباشد و به مراتب عملکردهایی چون بستن سانروف، برگشت صندلی ها به صورت اتوماتیک( در صورت خوابیده بودن صندلی) به حالت اولیه اشان و …

لازم به ذکر است سیستم ضد تصادفات Pre-Collision در سال ۲۰۰۳ توسط کمپانی تویوتا بر روی تویوتا پریوس نصب گردیده است. در این خودرو سیستم ضد تصادفات به این صورت عمل میکند که زمان فعال شدن ترمز کمکی را تنظیم میکند، کمربند های ایمنی را در جای خود محکم میکند، برای رادار سیستم این خودرو نیز از امواج رادیویی استفاده شده است و همینطور به غیر از صندلی های جلو این سیستم بر روی صندلی های عقب هم اعمال میشود و در صورت خوابیده بودن به حالت اولیه خود بازمیگردند.

آشنایی با سنسور ضد تصادف و کاربرد آن-نیکبخت خودرو

 

کمپانی فورد

کمپانی فورد هم خودرو های خود را به این سیستم تجهیز کرده است و از رقبای خود در این زمینه پیشی گرفته، فورد روی جدیدترین محصولات خود مثل سدان Lincoln MKS  ، فورد  Taurusو شاسی‌بلند Lincoln MKT  رادارهای ضد تصادف را نصب کرده است.

 

کمپانی هوندا و نیسان

کمپانی های هوندا و نیسان نیز از سیستمی مانند سیستم های ضد تصادف در برخی از خودروهای خود استفاده نموده اند و حسگرهای  هوشمندی را مانند هشدار عبور از خط و پیشگیری از تصادف را بر روی بسیاری از خودروهایی که تنها در ژاپن به فروش می‌رسند نصب نموده‌اند.

در ادامه مطلب قصد داریم مراحل عملکرد سیستم هشدار ها را مورد بررسی قرار دهیم که عملکردی شبیه به سنسورهای ضد تصادف دارند و از عملکردی بسیار جالب بهره مند میباشند. برای آشنایی بیشتر با اجزای این سیستم همراه ما باشید.

آشنایی با سنسور ضد تصادف و کاربرد آن-نیکبخت خودرو

مراحل عملکرد سنسورهای ضد تصادف هشدار دهنده

 

با استفاده از دوربین جلو برای ثبت صحنه های جلوی ماشین در این سیستم یک دوربین دید در شب که بتوان شب و روز به خوبی از آن استفاده کرد به کار برده شده است. این ترمز قابلیت این را دارد که صحنه های در حال وقوع جلوی ماشین را ثبت کند.

پردازش تصاویر و تشخیص موانع تصاویری که از دوربین به دست آمده است توسط المان های قدرتمند به کار رفته در این سیستم مورد پردازش قرار میگیرند و موقعیت و موانع بر سر راه خودرو را به سرعت تشخیص می دهند. موانعی مانند سواری، اتوبوس، کامیون، وانت، موتور ، عابر پیاده و…

هشدار : در این مرحله تصاویری از موانع به صورت متوالی پردازش می شوند، و اطلاعاتی از قبیل فاصله و سرعت نسبی خودرو را با موانع مقابل به دست می آورند. در صورتی که مدت زمان برخورد با موانع روبرو کمتر از ۴ ثانیه شود سیستم با ترتیب خاصی شروع به هشدار دادن خواهد کرد. در برخی از سیستم ها از هشدارهای صوتی و تصویری استفاده شده است و در برخی دیگر از لرزش فرمان برای مطلع ساختن راننده استفاده شده است.

تشخیص موقعیت در برخی از سیستم ها موقعیت خودرو تشخیص داده می شود. برای مثال در هنگام ترافیک که خودرو ممکن است فاصله بسیار کمی با خودرو روبه رو داشته باشد هشدار داده نخواهد شد و در واقع هشدارها بهینه سازی شده اند.

ضبط و ذخیره اطلاعات و تصاویر : در برخی از سیستم های ضد تصادف پیشرفته از یک حافظه جانبی برای ضبط تصاویر بهره گرفته شده است تا در صورت لزوم آن را به راننده ارائه دهد. البته این حافظه های جانبی می توانند آخرین ساعت های رانندگی (در حد ۴۸ الی ۱۴۴ ساعت) را به خاطر بسپارند و تصاویر و اطلاعات قبلی از آن ها پاک خواهند شد و تصاویر جدیدی جایگزین آنها می شوند. این سیستم ذخیره سازی می تواند در صورت لزوم گزارشی از صحنه های خطرناک مربوط به یک ماه قبل را به راننده ارائه دهد.

از دیگر رادار های استفاده شده در خودروها برای جلوگیری از تصادفات می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • رادار نقطه کور :

نقطه کور خودروها دو طرف کناری و عقب خودرو میباشد که دید راننده به آن نواحی تا حدودی محدود است. کور بودن این نواحی در زمان تغییر لاین ممکن است باعث تصادفات شود.

دید راننده به مقدار فضایی گفته می‌شود که راننده می‌تواند اشیا را ببیند و تشخیص دهد. میزان دید راننده به آب‌وهوا و همچنین طراحی خودرو بستگی دارد. شیشه جلو، داشبورد و ستون‌ها روی دید راننده تاثیر می‌گذارد.

اگر آینه‌های بغل خودرو در موقعیت مناسبی قرار داشته باشند، نقطه کوری وجود نخواهد داشت که از دید راننده مخفی بماند. ولی با این وجود ظاهرا صرفا تنظیم آینه‌ها برای حل مشکل نقطه کور کافی نمیباشد. به این دلیل که موقعیت آینه‌ها می‌تواند تغییر کند و از طرفی نگاه کردن دائم به آینه‌ها برای راننده خوشایند نیست.

آشنایی با سنسور ضد تصادف و کاربرد آن-نیکبخت خودرو

 

  • رادار بین خطوط :

این سیستم به راننده اخطار می‌دهد که بین خطوط رانندگی کند.

با این وجود امروزه انواع و کارکردهای مختلفی برای سیستم رادار بین خطوط وجود دارد که شامل پیشگیری از منحرف شدن خودرو از بین خطوط و حتی اصلاح مسیر حرکت خودرو و قرار دادن آن بین خطوط جاده نیز می‌شود.

تمامی انواع سیستم‌های بین خطوط از دوربین‌هایی ارزان قیمت استفاده می‌کنند که درون شیشه جلو جاسازی می‌شوند.

این دوربین به طور مداوم خطوط جاده را دنبال می‌کند.

دوربین قرار گرفته در شیشه جلوی خودروها به طور کلی به سه سیستم ایمنی مدرن متصل است.

این سه سیستم شامل کروز کنترل هوشمند، سیستم هشدار بین خطوط و سیستم هشدار نقطه کور می‌شوند.

 

  • رادار عبور از خطوط

در صورت مجهز بودن خودرو به رادار اگر خودرو بیش از اندازه به خطوط نزدیک شود یا روی آن‌ها برود، این سیستم فورا به راننده هشدار می دهد. دوربین رادار معمولا تا ۳۰ متری جلوی خودرو، اقدام به دنبال کردن خطوط جاده می‌کند.
راننده پس از دریافت هشدار از سوی این سیستم، باید مسیر خودرو را اصلاح کرده و بین خطوط رانندگی کند. در محصولات مزدا، سیستم هشدار بین خطوط آلارم صوتی خود را از بلندگوها پخش می‌کند.
اگر راننده بخواهد در زمانیکه رادار فعال است از خطوط عبور کند باید یکسری قوانین را رعایت کند تا رادار هشدار ندهد، به عبارتی برای تغییر مسیر باید از راهنمای گردش به چپ یا راست استفاده کند تا رادار خطری را تشخیص ندهد و بتوان بدون دخالت این سیستم به راحتی تغییر مسیر دهد.
دکمه فعال کردن این آپشن طرحی با یک خودرو و دو خط دارد که راننده با زدن آن دکمه سیستم را فعال یا غیرفعال می کند.
در حال حاضر خودروسازان بزرگ جهان مانند سیتروئن، فورد، تسلا، مرسدس بنز و ولوو در ده سال اخیر سعی کرده‌اند که سیستم تشخیص خطوط را به نحوی توسعه دهند و از این سیستم هم اکنون در محصولات بروز خود استفاده می کنند.
در میان خودروهای داخلی تولید بهمن موتور نیز هم اکنون تنها خودروی فیدلیتی بهمن موتور به تجهیزاتی مانند رادار هشدار بین خطوط مجهز است.

 

  • رادار تابلو خوان

رادار تابلو خوان چیست یا رادار PANEL READER نام این آپشن کاربردی ایمنی است.این سیستم با اسکن تابلوهاى هشدار جاده و خیابان نظیر محدودیت سرعت ، عبور حیوانات و عابر ، پیچ تند و …. با نمایش آنها در نمایشگر پشت آمپر یا هدآپ دیسپلی بر روی شیشه جلوی خودرو به راننده براى آگاهى بیشتر از قوانین جاده بسیارکمک می کند.این رادار به شکل دوربین در بالای شیشه جلوی خودرو نصب شده است.کاربرد اصلی این رادار در ماشین های خودران است و می تواند کامپیوتر خودرو را از وجود محدودیت سرعت و علائم جاده ای دیگر آگاه کند.

  • رادار عابر پیاده

این فناوری با بهره گیری از دوربین­ ها سنسورهای حرکتی مادون قرمز و رادارهایی که در جلوی خودرو تعبیه شده است می‌تواند المان‌های متحرک(عابران پیاده، دوچرخه سوار، موتور سوار، گاردریل، حیوانات و..)را از عناصر ثابت در نزدیکی خیابان و مسیر خودروتشخیص دهد و بعد داده­ ها را به مرکز کنترل می ­فرستد.مرکز کنترل با تحلیلی که بر روی داده ­ها انجام می ­دهد، فاصله عابر را محاسبه می کند و در قسمت ابزارهای داشبورد به صورت صوتی و تصویری به راننده هشدار می دهد بعد واکنش پدال را به ترمز بیشتر می کند، در ادامه اگر واکنشی از راننده مشاهده نشد بصورت خودکارنسبت تحرک آن‌ها واکنش نشان می دهد واقدام به ترمزگیری، درنهایت خودرو را متوقف می کند.

آشنایی با سنسور ضد تصادف و کاربرد آن-نیکبخت خودرو

  • رادار کنترل سرعت

این سیستم زمانی که سرعت خودرو شما وقتی که از محدوده ای که برایش مشخص کرده اید تجاوز کند با صدای بوق هشدار می دهد.

 

  • رادار پارک 

این رادار برای پارک خودکار خودرو و در کنار جدول­ ها استفاده می­ شود. در این مواقع راننده نیازی به فرمان نداشته و صرفاً با استفاده از گاز و ترمز عمل پارک را انجام می ­دهد. درواقع رادار ابتدا فضای خالی را اسکن و بررسی می­ نماید و درصورتی‌که فضا مطلوب و در حد استاندارد تعریف ­شده باشد، به راننده پیغامی مبنی بر پارک خودکار فرستاده می ­شود. در این هنگام نیز سیستم مقدار گاز و ترمز را به راننده اعلان می­ نماید و درنهایت خودرو بدون استفاده راننده از فرمان پارک می شود.

 

  • رادار کروز کنترل

محل قرارگیری این رادار بر روی سپر خودرو بوده و وظیفه اصلی آن کنترل فاصله بین خودروها است. به این صورت که اگر راننده فاصله خود را با سایر اتومبیل‌ها رعایت نکند این رادار به راننده اخطار می‌دهد و در صورت عدم رعایت این اخطار می‌تواند به وسیله سیستم ترمز کمکی مانع از حرکت خودرو شود.

یکی دیگر از کاربردهای رادار کروز کنترل بررسی سرعت خودرو جلوی است؛ به این شکل که اگر سرعت خودرویی که در جلو حرکت می‌کند کاهش یابد این رادار نیز قادر است سرعت را کاهش دهد و در صورت افزایش سرعت، سرعت خودرویی که مجهز به این رادار می‌باشد نیز افزایش می‌یابد.

 

کلام آخر

در انتها باید این مورد هم متذکر شویم که اخبار و آمارهای اخیر تصادفات در ایران حاکی از آن است که قسمتی از تصادفات در ایران بر اثر عدم توجه رانندگان به موقعیت و موانع روبه روی آن ها می باشد. در واقع امروزه استفاده از این سیستم ها در خودرو ها حائذ اهمیت می باشد و می تواند تا حد زیادی به کاهش تصادفات و صدمات جانی و مالی در کشور کمک نماید. به امید روزی که در همه خودروها از این سیستم های ضد تصادف استفاده شود و افراد کمتر شاهد از دست دادن جان و مال خود بر اثر تصادفات جاده ای باشند.

تاریخ: ۱۵  آذر ۱۴۰۱

مطالعه بیشتر  آغاز نمایشگاه بین المللی قطعات خودرو در شیراز

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *