آموزش و ترفند های خودرویی

آشنایی با گیربکس CVT

گیربکس CVT 

اگر تا به حال به دنبال اتومبیل هایی با گیربکس اتوماتیک بوده اید، یا اگر ماشین شما گیربکس اتوماتیک دارد، ممکن است کلمه CVT را شنیده باشید. امروزه اتومبیل های جدیدتر معمولاً از این نوع گیربکس ها استفاده می کنند. گیربکس CVT یک سیستم انتقال قدرت متغیر است که بر روی عملکرد نوآورانه قرقره ها کار می کند. این گیربکس به طور خودکار نسبت دنده را تغییر می دهد و این کار را با تنوع بسیار خوبی انجام می دهد. بر خلاف گیربکس های دیگر، گیربکس CVT از تعداد ثابت دنده ها استفاده می کند، بنابراین مصرف سوخت بهتری و تجربه رانندگی لذت بخش تری را ارائه می دهد. همان طور که می دانید این گیربکس نوع دیگری از گیربکس اتوماتیک است که در آن ترتیب کمربندها و قرقره ها به یک راننده خودرو ،  اجازه می دهد تا نسبت دنده را در طیف وسیعی از D تولید کند. در یک اتومبیل، گیربکس CVT شتاب را در نیروی موتور تنظیم می کند و سپس آن را به چرخ ها منتقل می کند.

اجزای گیربکس CVT

اجزای اصلی گیربکس CVT عبارتند از: پولی ورودی (محرک)، پولی خروجی (متحرک) و تسمۀ مخصوص که از جنس فلز یا پلاستیک است. هر کدام از پولی‌های محرک و متحرک از دو مخروط تشکیل شده‌اند که توسط چند دستگاه الکترونیکی به هم متصل شده‌اند. این مخروط‌ها می‌توانند به هم نزدیک یا از هم دور شوند.

به همین علت گیربکس CVT می‌تواند نسبت دنده متفاوتی را ایجاد کند و این ویژگی سبب تفاوت آن با سایر گیربکس‌های اتوماتیک شده است. در ادامه با انواع قرقره‌ها در گیربکس CVT آشنا می‌شویم؛ با ما همراه باشید.

گیربکس CVT - نیکبخت خودرو 

قرقره های موجود در گیربکس CVT

قرقره ثابت (ورودی) : این قرقرۀ مخروطی بر روی شفت ورودی (سمت راست) نصب شده است. قرقرۀ ورودی ثابت به جلو یا عقب حرکت نمی‌کند بلکه بر اساس محور ورودی در جای خود می‌چرخد. معمولاً قرقره‌های ثابت اندازۀ کوچک‌تری دارند.

قرقره ثابت (خروجی): در سمت چپ گیربکس CVT قرار دارد و دارای خطوط داخلی است که به خطوط شفت ورودی وصل شده است. این می تواند بر اساس عملکرد محور ورودی به جلو یا عقب حرکت کند یا چرخش کند.

قرقره محرک : قرقره محرک (ورودی) در گیربکس CVT در سمت چپ خودرو قرار دارد و دارای خطوط داخلی بوده که به خطوط شفت ورودی متصل است. به گونه‌ای که می‌تواند به جلو و یا عقب حرکت کند و یا اینکه بر اساس عملکرد محور ورودی بچرخد.

قرقره متحرک که اصطلاحاً به آن قرقرۀ خروجی هم می‌گویند عملکردی مشابه با قرقرۀ محرک دارد اما در سمت راست روی شفت خروجی قرار دارد. حال با شناخت اجزای اصلی گیربکس CVT، لازم است برای داشتن اطلاعات بیش‌تر با بقیۀ قسمت‌های این گیربکس آشنا شویم.

حال با دانستن اجزای اصلی گیربکس CVT، برای اطلاعات بیشتر باید با بقیه قسمت ها هم آشنا شویم.

کلاچ اولیه : این کلاچ یک نوع پیشرفته از کلاچ گریز از مرکز است و معمولاً در خروجی میل لنگ نصب می شود. کلاچ دارای دو قرقره است که یکی از آن ها ثابت است و دیگری در حال حرکت به داخل و خارج است تا سایر اجزای آن را با موتور درگیر کند. در بیشتر سیستم ها، قرقره ها هنگام شروع بیش ترین فاصله را دارند و کمربندها روی پایه یا شفت قرار می گیرند . همه این ها موقعیتی “خنثی” ایجاد می کند که گیربکس CVT برای مدت کوتاهی بدون انتقال نیرو به چرخ ها آزاد و غیرفعال باشد.

کلاچ ثانویه: این کلاچ در شفت ورودی گیربکس CVT قرار دارد. کلاچ ثانویه در سیستم های مدرن از جمله CVT دو وظیفه دارد. به اصطلاح صفحه اصلی کلاچ به معنای کار با کلاچ اصلی است. کلاچ ثانویه یک عنصر حسگر گشتاور را ارائه می دهد.

شفت: شفت عضو دَورانی است که گیربکس برای انتقال نیرو از موتور به درایو نهایی مانند محورهای گیربکس CVT، به آن نیاز دارد. در ادامه با دو نوع شفت و عملکرد آن‌ها آشنا می‌شویم.

شفت ورودی: این شفت در گیربکس CVT، مانند جعبه دنده دستی، دارای خطوط مقطعی خود است که روی آن قرقره ها نصب شده اند. منبع تغذیه این محور ورودی عملکرد موتور است. این بدان معنی است که گیربکس CVT اطلاعات بخش ورودی را از موتور توسط شفت ورودی دریافت می کند.

شفت خروجی: شفت خروجی موازی با شفت ورودی است که در جعبه دنده CVT قرار دارد. مانند شفت ورودی، دارای شیارها یا خطوطی است که قرقره های قابل جا به جایی در آن قرار دارند. محور خروجی وظیفه انتقال قدرت و قدرت نهایی به درایو را دارد.

تسمه: تسمه ها در اکثر سیستم های CVT مانند سگک  کمربند هستند. برخی از کمربندهای پلاستیکی از کولار ساخته شده اند، در واقع کولار آن ها را با دوام تر می کند. در گیربکس CVT از زنجیره های فلزی یا تسمه برای انتقال نیرو از قرقره های ورودی به قرقره های خروجی استفاده می کنند. قرار دادن این کمربندها باعث می شود چرخ دنده ها برای سرعت زیاد از گشتاور زیاد استفاده کنند.

تعمیر و نگهداری گیربکس CVT

در این جا نکاتی وجود دارد که می تواند به شما در حفظ گیربکس اتوماتیک اتومبیل کمک کند تا بتوانید عمر و سلامتی گیربکس  ماشین خود را افزایش دهید.

روغن گیربکس خودرو را بررسی کنید

یکی از مهم ترین نکات در سلامتی خودرو استفاده از روغن گیربکس مناسب و تعویض به موقع است. به همین دلیل پیشنهاد می کنیم سطح و کیفیت روغن را در زمان های مختلف بررسی کنید. به طور متوسط، پس از طی کردن مسافت ۵۰ تا ۶۰،۰۰۰ کیلومتر، توصیه می کنیم گیربکس خودرو خود را تعویض کنید. سطح پایین روغن می تواند نشانگر سوختن روغن یا نشت روغن باشد. کیفیت روغن را بررسی کنید ، یکی از مواردی که می توانید با کیفیت روغن آن را آزمایش کنید، رنگ روغن است. روغن گیربکس خوب از نظر رنگی سبک است. وقتی بعد از بررسی روغن خودرو متوجه رنگ روغن گیربکس شدید،روغن گیربکس را در اسرع وقت تغییر دهید.

گیربکس CVT - نیکبخت خودرو 

بوی سوختگی روغن می تواند نشانگر نقص فنی در ماشین شما باشد. اگر متوجه بوی سوختگی در روغن اتومبیل خود هستید، در اسرع وقت به یک تعمیرگاه ماهر بروید.

سیستم خنک کننده تأثیر زیادی در سلامت گیربکس دارد. بیشتر رانندگان و افراد دارای اتومبیل فکر می کنند که سیستم خنک کننده خودرو فقط وظیفه خنک کردن موتور را بر عهده دارد. با این حال، این سیستم تأثیر زیادی بر دمای روغن گیربکس دارد و دمای آن را به حد مطلوب می رساند. در طولانی مدت، اگر روغن گیربکس بالاتر از حد مشخص باشد، یا به هر دلیل دیگری ،  سیستم خنک کننده به خوبی کار نمی کند و  در طولانی مدت این خودرو مشکلات فنی خواهد داشت.

تعویض دنده به موقع

زمانی که خودرو در حال حرکت است از تعویض دنده پرهیز کنید. اگر شما نیاز به تغییر دنده از حالت درایو یا D به دنده عقب یا R یا برعکس دارید، باید ماشین را متوقف کرده و سپس دنده را تغییر دهید. اگر این نوع گیربکس را در حالی که ماشین در حال حرکت است انجام دهید، فشار زیادی به گیربکس وارد می کند. هم چنین در طولانی مدت تأثیر بسیار منفی بر روی جعبه دنده اتومبیل شما خواهد گذاشت.

در ترافیک های کوتاه مدت دنده را خلاص نکنید 

 متأسفانه، بسیاری از افراد برای کاهش مصرف سوخت خودرو، ماشین را در حالت N قرار می دهند. این کار  فشار زیادی را به قسمت های مختلف گیربکس از جمله پمپ روغن وارد می کند و در طولانی مدت باعث نقص فنی در وسیله نقلیه می شود. قرار دادن اتومبیل در حالت خلاص در ترافیک که معمولاً کم تر از چند دقیقه طول می کشد می تواند باعث ایجاد مشکلاتی از قبیل آسیب رساندن به گیربکس، افزایش دمای روغن و آسیب رساندن به باندهای ترمز شود. همان طور که در بالا ذکر شد، توصیه می کنیم هرگز در ترافیک که ممکن است کم تر از دو تا پنج دقیقه طول بکشد، گیریبکس اتوموبیل خود را در حالت N قرار ندهید .

در صورتی که ترافیک بسیار طولانی مدت بود ، برای بالا نرفتن درجه حرارت روغن گیربکس ، گیربکس خودرو خود را در حالت خلاص قرار دهید .

نسبت گشتاور

هنگامی که وسیله نقلیه به گشتاور زیاد نیاز دارد، قرقره درایو روی شفت ورودی از دریچه گاز ثابت دور میشود . سپس با پیچاندن بخشی از کمربند، قرقره های ورودی به پایین مخروط حرکت می کنند.  همزمان با این حرکت قرقره ورودی ، قرقره متحرک (خروجی) حرکت کرده و به قرقره خروجی ثابت نزدیک میشود . سپس بخشی از کمربند که در اطراف قرقره خروجی ثابت شده است به سطح مقطع حرکت می کند. بنابراین، نسبت گشتاور مورد نظر از طریق هماهنگی قرقره ها بدست می آید.

نسبت سرعت

برای داشتن نسبت سرعت مورد نظر، قرقره محرک (ورودی) که بر روی شافت ورودی قرار دارد به سمت قرقره ثابت حرکت می‌کند. در این حالت کمربند V شکل، قرقره‌های ورودی را به سمت سطح مقطع حرکت می‌دهد.

همزمان با این حرکت قرقرۀ ورودی، قرقرۀ متحرک نیز حرکت کرده و از قرقرۀ خروجی ثابت دور می‌شود. بنابراین نسبت‌های سرعت به این صورت به دست می‌آیند.

به زبان ساده‌تر، نسبت گشتاور هنگامی حاصل می‌شود که تسمه یا کمربند V شکل، در سطح مقطع پایین‌تر از قرقرۀ ورودی ثابت و بالاتر از قرقرۀ خروجی ثابت بچرخد.

نسبت سرعت هم هنگامی حاصل می‌شود که کمربند V شکل، در سطح مقطع بالاتر از قرقرۀ ورودی ثابت و پایین‌تر از قرقرۀ خروجی ثابت بچرخد.

انواع گیربکس های CVT

  • گیربکس CVT معمولی:

طراحی ساده تری نسبت به سیستم های گیربکس دستی یا اتوماتیک دارد. زیرا تعداد قطعات مورد استفاده در این گیربکس کم تر است. هم چنین بر اساس هماهنگی و حرکات قرقره ها عمل می کند. در این سیستم، اجزای اصلی قرقره های ورودی عبارتند از قطر متغیر، قرقره های خروجی و کمربند V شکل. در گیربکس های  معمولی، با حرکت دادن قرقره های مخروطی می توان قطر قرقره ها را تغییر داد. اتصال بین قرقره ها در این گیربکس از طریق کمربند V شکل است. در حقیقت، بند بین دو قرقره باعث می شود که یک طرف قرقره بالاتر برود و دیگری پایین بیاید. بنابراین تغییر قطر آن ها مهم است. توجه داشته باشید که فاصله قرقره ها و طول کمربند تغییر نمی کند. بنابراین، هر دو قرقره باید به طور هم زمان تنظیم شده و برای حفظ میزان کشش روی کمربند حرکت کنند.

تسمه V شکل در گیربکس CVT معمولی: کمربندهای V شکل در جعبه دنده های معمولی CVT باید در جهت محوری قرقره بسیار سفت و سخت باشند تا در هنگام حرکت قرقره ها به داخل و خارج تنها حرکات شعاعی کوتاهی انجام دهند . ضخامت قرقره و حرکت شعاعی تسمه باعث ایجاد حداکثر نسبت دنده و گشتاور را در این گیربکس می دهد. برای حرکت مناسب قرقره ها و حرکت شعاعی کمربند، هر عنصر زنجیره باید دارای لبه های مخروطی باشد. با حرکت زنجیرها به سمت قرقره، ناحیه تماس کوچک تر می شود. از آن جایی که منطقه تماس متناسب با تعداد اجزاء است، کمربندهای زنجیره ای به عناصر بسیار کوچکی نیاز دارند. طراحی این کمربند در گیربکس CVT توانست ۸۸ ٪ راندمان مؤثر تری را داشته باشد. بنابراین گیربکس بدون در نظر گرفتن سرعت خودرو در بهترین حالت RPM کار می کند. در این گیربکس CVT، عناصر زنجیره ای باید حدود ۱۲ نوار فولادی را تثبیت کنند. این نوارها نازک و به راحتی خم می شوند. نوارهای بیرونی در کنار یک دیگر میلغزند  و برای عملکرد بهتر به روغن احتیاج دارند، اما از نوارهای مرکزی برای اتصال زنجیره استفاده می شود.

  • قرقره مخروطی:

قرقره های مخروطی نیز دارای شیارهای شعاعی بر روی سطح خود هستند که به جلو و عقب حرکت می کنند تا با الگوی حرکت مطابقت داشته باشند.قرقره ها با توجه به قفل شدن سطوح ، گشتاور قابل توجهی را منتقل میکند ، بنابراین برای کاربردهای صنعتی بسیار مفید هستند. صفحات کشویی بین این قرقره ها با گذشت زمان فرسوده می شوند، تنها راه حل روغن کاری مداوم است، اما هر بار محفظه روغن تا حدی از روغن پر می شود.

  • گیربکس CVT چنبره ای:

طراحی این سیستم در گیربکس CVT کمی متفاوت از سیستم قبلی است. قطعات موجود در جعبه دنده CVT عبارتند از: غلطک ها  و دیسک ها . در حقیقت، به جای قرقره و تسمه ، در این نوع گیربکس دو دیسک و دو غلطک وجود دارد. نسبت دنده در گیربکس CVT با استفاده از یک مکانیزم نوآورانه که شامل ترتیب خاصی از دیسک ها و غلطک ها است متفاوت است. غلطک ها پراکندگی گشتاور را کنترل می کنند و نسبت دنده را متعادل می کنند. دیسک های موجود در گیربکس CVT چنبره ای را می توان به عنوان دو قسمت تقریباً مخروطی در نظر گرفت. لبه های این دیسک ها به گونه ای طراحی شده که میتوانند حفره مرکزی یک توروس (چنبره) را پر کنند . این گیربکس دارای دیسک ورودی و یک دیسک خروجی دیگر است. بین دیسک ها، غلطک هایی وجود دارد که از نظر نسبت و اندازه متفاوت هستند و قدرت را به قسمت های مختلف منتقل می کنند. هنگامی که محور غلتک عمود بر محور دیسک است، قطر مؤثر برای دیسک های ورودی و دیسک های خروجی یکسان است. در نتیجه، نسبت درایو ۱: ۱ است. برای سایر نسبت ها، غلطک ها در امتداد محور دیسک ها حرکت می کنند و در نتیجه ، غلتک ها با دیسک ها در قسمتی که قطر بزرگتر یا کوچکتر دارند ، در تماس با یکدیگر قرار میگیرند و نسبت هایی غیر از ۱:۱ را ایجاد میکنند .

  • گیربکس CVT هیدرواستاتیک:

توزیع گشتاور از طریق جا به جایی سیال امکان پذیر است و می توانید طیف گسترده ای از نسبت دنده ها را داشته باشید. مشکلات مربوط به گیربکس CVT در این سیستم به دلیل استفاده از هیدرولیک و کاهش اصطکاک به دلیل تماس اجزاء به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. اجزای اصلی این گیربکس موتورهای هیدرولیکی و پمپ ها هستند. بنابراین، این گیربکس فشار هیدرولیک را به چرخش محوری تبدیل می کند. گیربکس هیدرواستاتیک CVT از پمپ های جا به جایی مثبت، کوپلینگ های سیال مانند مبدل های گشتاور و پمپ های روتو دینامیکی برای انتقال گشتاور استفاده میکند .

مزایای گیربکس هیدرواستاتیک

  1. می تواند گشتاور به دست آمده که  توسط موتور هیدرولیک به دست می آید را افزایش دهد.
  2. نیرو از طریق شیلنگ های انعطاف پذیر به چرخ ها منتقل می شود که باعث ایجاد سیستم تعلیق انعطاف پذیر تر می شود.
  3. گیربکس CVT هیدرواستاتیک به عنوان گیربکس آهسته شناخته می شود زیرا می تواند سرعت خود را با استفاده از یک اهرم کنترل کند.

به طور کلی، گیربکس CVT هیدرواستاتیک بسیار گران تر از سایر گیربکس ها است. البته به دلیل گشتاور طولانی، مایع هیدرولیک موجود در این گیربکس ها باید خنک شود.

  • گیربکس CVT الکتریکی

گیربکس الکتریکی یا وسایل نقلیه الکتریکی هیبریدی (HEV) دارای سه تا چهار عنصر اصلی هستند که بعداً یاد خواهیم گرفت.

اجزای اصلی این گیربکس منبع تغذیه، دینام، باتری و موتور الکتریکی می باشد.

عملکرد اصلی گیربکس CVT الکتریکی مشابه گیربکس CVT هیدرواستاتیک است. که در آن منبع تغذیه هنگامی که موتور الکتریکی به شفت خروجی متصل می‌شود، ژنراتور (دینام) الکتریکی را به حرکت در می‌آورد ژنراتور و موتور توسط یک مدار هیدرواستاتیک به یک گیربکس CVT برقی متصل می شوند. اما برخلاف جعبه دنده هیدرواستاتیک، گیربکس برقی می تواند با اضافه کردن یک باتری، انرژی اضافی را که در حین کار خودرو هدر می رود را صرفه جویی کند.

ژنراتور موجود در این گیربکس از طریق نوعی کنترل سرعت الکترونیکی، قدرت موتور را تأمین می کند. گیربکس برقی انعطاف پذیر است زیرا ژنراتور موجود در این گیربکس می تواند در هر فاصله یا جهتی از موتور قرار داشته باشد. علاوه بر این، هر انرژی اضافی تولید شده در باتری را ذخیره می کند تا از آن در مواقع نیاز یا حمل بارهای زیاد  استفاده کند.

  • گیربکس CVT مخروطی

در نوعی از گیربکس های CVT مخروط ها عنصر اصلی محسوب میشود . در حقیقت، این گیربکس، با حرکت کمربند به بالا و پایین محور غلتک ها به کمک مخروط ها ،نسبت حرکت تغییر میکند . ساده ترین نوع گیربکس مخروطی CVT نسخه تک مخروطی آن است که از چرخ ها در امتداد شیب مخروط ها استفاده می کند. این امر تنوع زیادی بین مخروط های باریک و گسترده ایجاد می کند.

  • گیربکس CVT سیاره ای

در گیربکس CVT سیاره‌ای (Epicyclic)، نسبت چرخ‌دنده‌ها با کج شدن محورهای کره به صورت مداوم تغییر می‌کند و شعاع تماس متفاوتی را ایجاد می‌کند. این کار باعث هدایت دیسک‌های ورودی و خروجی می‌شود.

در این گیربکس نسبت پایین درایو هنگامی تولید می‌شود که سرعت چرخش محور خروجی برابر با تفاوت دو سرعت دیگر در گیربکس CVT باشد.  در این شرایط CVT به عنوان تنظیم کنندۀ سرعت در هر سه سیستم عمل می‌کند. از این گیربکس در تویوتا پریوس که در سال ۱۹۹۷ از آن رونمایی شد، استفاده شده است.

علائم بروز خرابی در گیربکس CVT

با گذشت زمان گیربکس CVT هم مانند سایر گیربکس ها دارای مشکلاتی میباشند . اگر این گیربکس مشکل یا نقصی داشته باشد، ما را به علائم خاصی هشدار می دهد. اما ممکن است افراد به دلیل عدم تخصص از علائم گیربکس CVT غافل باشند. از آن جا که گیربکس CVT همیشه در اتومبیل کار می کند و مهم ترین کار را دارد، ممکن است با بسیاری از علائم و مشکلات اولیه رو به رو شوید. به همین دلیل باید خدمات دوره ای را جدی بگیرید و از جعبه دنده اتومبیل خود مراقبت کنید.

نشت روغن گیربکس

نشت روغن گیربکس یکی از علائم هشدار دهنده خرابی گیربکس CVT است. اگر روغن ریخته شده در هنگام بررسی ماشین به رنگ قهوه ای تیره یا قرمز تیره ریخته شده باشد ، باید در اسرع وقت آن را تعویض کنید. در غیر این صورت، عملکرد گیربکس را مختل می کند. روغن گیربکس CVT می تواند از پیچ تخلیه گیربکس (مهر و موم ها) و واشر درب گیربکس نشت کند . بعضی اوقات ما باید علاوه بر جایگزینی روغن، قطعات را جایگزین کنیم که به مهارت بالا و خدمات پیشرفته ای نیاز دارد. بنابراین بهتر است آن را به افراد خاصی که به آن ها اعتماد دارید واگذار کنید.

لرزش وسیله نقلیه

۱ – تیونینگ ضعیف (Poor tuning)

تیونینگ خودرو را به طور خلاصه می‌توان به عنوان ارتقا دادن مشخصات فنی و ظاهری یک خودرو تعریف کرد. هدف از تیونینگ خودرو، انجام تغییراتی برای داشتن راندمان بهتر است، اما برخی از شرکت‌های خودروسازی به علت کاهش عمر مفید موتور خودرو، تمایلی به انجام آن ندارند.

۲ – نقص در سیستم گیربکس خودرو هم باعث ایجاد لرزش می‌شود.

بنابراین اگر در حین رانندگی احساس کردید که خودرویتان می‌لرزد، آن را حتما به نزدیک‌ترین تعمیرگاه ببرید تا گیربکس و خودرو را بررسی کند.

تأخیر در تعویض دنده

یکی از مشکلات اتومبیل هایی که از گیربکس CVT استفاده میکنند تأخیر در تعویض دنده است. اگرچه مشکل تا حدودی برطرف شده است، اما مردم هنوز از تعویض این نوع اتومبیل ها ناراضی هستند. در حقیقت، دنده در حالت  “D” یا “R” قرار نمی گیرد یا به اصطلاح دنده درگیر نمی شود. مشکلاتی از قبیل کم بودن روغن گیربکس  یا آلودگی آن ، شل بودن تسمه ، خرابی صفحه کلاچ، مهر و موم ها  و سایر اجزای داخلی گیربکس می تواند تعویض دنده را به تأخیر بیندازد.

لغزیدن گیربکس CVT

گیربکس CVT به این دلیل می لغزد که موتور با سرعتی سریع می چرخد اما قدرت به طور کامل به چرخ ها منتقل نمی شود. دلایل مختلفی برای لغزش گیربکس وجود دارد، بنابراین بهترین راه حل این است که ماشین را قبل از بدتر شدن بررسی کنید.

بوی سوختگی

پنجمین علائم عدم سلامت در گیربکس CVT، بوی سوختگی از جعبه دنده است. علت چنین بویی بیشتر از هر چیزی، به اندازه و کیفیت روغن بستگی دارد. در حقیقت، منبع این بو، عدم روانکاری مناسب اجزای گیربکس است. همین مشکل باعث افزایش اصطکاک بین قطعات و چرخ دنده ها می شود. در نتیجه، دمای روغن بالا می رود و بوی سوختگی را تولید میکند . بنابراین اگر این مورد را مشاهده کردید ، بهتر است هرچه سریع تر ماشین خود را به یک تعمیرگاه حرفه ای ببرید.

CVT به معنای انتقال مداوم متغیر است. این نوع گیربکس یک گیربکس اتوماتیک تک سرعته است. گیربکس از نوع CVT در اتومبیل های مختلف استفاده می شود. اندازه جمع و جور، سادگی ساخت و ساز و قیمت مناسب گیربکس CVT باعث می شود که بیشتر در اتومبیل های کوچک مورد استفاده قرار گیرد.

تاریخچه گیربکس CVT

این گیربکس در سال های اخیر بسیار محبوب تر شده است. اما ایده طراحی این گیربکس برای  قرن ها پیش بوده است. اولین طراحی توسط لئوناردو داوینچی در سال ۱۴۹۰ ساخته شد و برای اولین بار توسط دیاملر و بنز در سال ۱۸۸۶ اختراع و ثبت اختراع شد. داوینچی در ابتدا طرحی دستی از یک سیستم انتقال نیرو با ضریب متغیر را انجام داد . شرکت خودروسازی هلندی داف از این سیستم در اتومبیل های خود استفاده کرد. در حقیقت، گیربکس اتوماتیک CVT، که امروزه در اتومبیل و موتور سیکلت از آن استفاده می کنیم، توسط مهندس هلندی هاب فن دورن طراحی شده است.

در اواخر دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰، سوبارو از گیربکس اتوماتیک CVT در اتومبیل های کوچک خود استفاده کرد و در توکیو راه اندازی شد. پس از مدت کوتاهی از ورود این گیربکس ، به ایالات متحده، اکثر تولید کنندگان از گیربکس CVT در حداقل یک مدل از اتومبیل های خود استفاده کردند. این عمل باعث شد تا جعبه دنده به سرعت شناخته شود.

گیربکس های پیشرفته و به روز شده CVT در اواخر دهه ۱۹۹۰ و اوایل دهه ۲۰۰۰ وارد بازار شدند. این گیربکس ها توانستند توجه خودروسازان بیشتری مانند نیسان، آئودی، هوندا و میتسوبیشی را به خود جذب کنند.

CVT و برندهای بزرگ تولبد اتومبیل

جالب است بدانید که برخی از بزرگ ترین شرکت های اتومبیل رانی جهان مانند تویوتا، نیسان، هیوندای، آئودی و غیره از این نوع گیربکس در برخی از اتومبیل های خود استفاده می کنند. گیربکس CVT برای اولین بار توسط داف در دهه ۵۰ معرفی شد. شرکت خودروسازی داف یک مدل مناسب برای گیربکس CVT تعیین کرد. CVT هایی که تا به امروز در دسترس هستند مطابق با همان الگوی اصلی کار می کنند.

گیربکس CVT چگونه کار می کند؟

گیربکس CVT از طراحی نسبتاً ساده ای برخوردار است. این نوع گیربکس از دو قرقره مخروطی شکل و یک کمربند V شکل تشکیل شده است که در محور آن ها قرار میگیرد . کمربند V شکل آن دو قرقره را به هم متصل می کند. یکی از دو قرقره به موتور وصل شده و دیگری به چرخ ها.

در گیربکس CVT با فشار دادن پدال گازباعث میشود تا موتور دور بگیرد ، و مخروطی اول با توجه به میزان قدرت اعمال شده شروع به حرکت می کند. مخروط دوم تنظیم شده است تا همان فشار کمربند محرک را حفظ کند، این همان چیزی است که شتاب گیری خودرو را تعیین می کند.

هنگامی که دو مخروط به طور مستقل حرکت می کنند، به این معنی است که هیچ نسبت دنده مشخصی وجود ندارد. با استفاده از این جزئیات، گیربکس CVT در واقع یک واحد تک سرعته با نسبت دنده بی نهایت است.

گیربکس CVT - نیکبخت خودرو 

میزان سر و صدایی که این نوع گیربکس ایجاد می کند

اولین اتومبیل های مجهز به گیربکس CVT، مانند برخی از اتومبیل های ساخته شده توسط  شرکت خودرو سازی داف، با سرعت بخشیدن به خودرو هایشان به غرش اتومبیل های خود آشنا بودند. امروزه جدیدترین اتومبیل های مجهز به گیربکس های CVT دارای سیستم عایق صوتی برای اطمینان از بهبود شرایط پالایش خودرو برخوردار هستند .

نکته جالبی در مورد شرکت خودروسازی داف وجود دارد. آن نکته  این است که اتومبیل های دارای گیربکس CVT به راحتی به صورت معکوس کار می کنند. این به این معنی است که خودرو در شتاب گیری چه در حرکت به سمت جلو و چه در حرکت به سمت عقب شتاب گیری یکسانی دارد .

مطالعه بیشتر  نحوه ایجاد حساب وکالتی برای خرید خودرو

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *