جنگ روسیه و اوکراین چه تاثیری بر صنعت خودرو گذاشته است؟
از زمان آغازجنگ روسیه و اوکراین، اتفاقات بسیاری صنعت خودرو جهان را تحت تاثیر قرار داده است. عمده این اتفاقات به تحریم صنایع روسیه و خروج خودروسازان بینالمللی از این کشور مربوط میشوند اما توقف تولید قطعهسازان اوکراینی نیز تاثیر مخربی بر صنایع خودروسازی اروپای غربی گذاشته است و به خصوص خط تولید چند خودروساز آلمانی مانند آئودی را به حالت نیمه تعطیل درآورده است.
بیش از یک سال است که صنعت خودروسازی جهان با کمبود فاجعه بار تراشههای رایانهای و سایر قطعات حیاتی مقابله میکند و این موضوع، تولید و تحویل را کاهش داده و قیمت خودروهای نو و دست دوم را برای میلیونها مصرف کننده افزایش داده است. در حال حاضر، عامل جدید (جنگ روسیه و اوکراین) نیز مانعی ایجاد کرده است و انتظار میرود که قیمت خودرو در سال آینده بالاتر باشد.
اوکراین یکی از کشورهای تامین کننده مواد اولیه و قطعات نیمه هادی برای صنایع الکترونیکی است. البته ماجرا به اینجا ختم نمیشود، گازهای مانند زنون و کریپتون برای تولید لامپ و مواد اولیه باتری و خازنهای مصرفی خودروهای الکتریکی که از دو کشور در حال جنگ تامین میشد، با توقف عرضه و افزایش قیمت در بازارهای جهانی مواجه خواهد شد.
آسیب جنگ به صنعت خودرو جهان ابتدا در اروپا ظاهر شد اما اگر صادرات فلزات روسیه از جمله پالادیوم برای مبدلهای کاتالیزوری تا نیکل برای باتریهای خودروهای الکتریکی قطع شود، احتمالا تولید ایالات متحده نیز در نهایت آسیب خواهد دید.
یکی دیگر از نگرانیهای زنجیره تامین که درگیری در اوکراین برای خودروسازان ایجاد کرده است مربوط به عناصر پالادیوم، پلاتین و رودیوم است که در مبدلهای کاتالیزور پاککننده اگزوز مورد استفاده قرار میگیرد. به گفته مارک ویکفیلد، یکی از روسای شرکت مشاوره الیکسپارتنرز، حدود ۳۸درصد از پالادیوم جهان توسط روسیه تولید میشود و فکر کردن به تجارت جهانی خودرو بدون پالادیوم روسیه سخت است.
به گفته او خودروسازان با کمبود فوری پالادیوم مواجه نخواهند شد چراکه ذخیرهای از آن در لندن موجود است و پیش از راه پیدا کردن پالادیوم به خودرو، یک سفر ۶ماهه در راه است.
به گفته ویکفیلد، قیمتهای آلومینیوم از قبل از درگیری در اوکراین، شروع به افزایش کرده است و قطع عرضه آلومینیوم روسیه فشار هزینهای بیشتری بر خودروسازان وارد خواهد کرد.
شرکت فولاد نیپون، بزرگترین سازنده فولاد ژاپن، روز جمعه اعلام کرد در صورت بروز هرگونه اختلال، عرضه جایگزینهایی را برای مواد خامی که از روسیه و اوکراین خریداری میکند را تضمین میکند. این شرکت ۱۴درصد از گندلههای آهن و پودر سنگ آهن موردنیاز خود را از این دو کشور خریداری میکند. این شرکت قصد دارد برای تامین این کالا برزیل و استرالیا را جایگزین کند.
شرکت مک گرو هیل قبل از جنگ، پیش بینی کرده بود که خودروسازان جهانی امسال ۸۴ میلیون خودرو و سال آینده ۹۱ میلیون دستگاه خودرو در مقایسه با ۹۴ میلیون خودرو در سال ۲۰۱۸ تولید خواهند کرد اما اکنون کمتر از ۸۲ میلیون در سال ۲۰۲۲ و ۸۸ میلیون برای سال آینده پیش بینی میشود.
با توجه به این که روسیه کشوری اصطلاحا خودروساز نیست و وابستگی فراوانی به واردات محصول اعم از قطعات و خودرو دارد، اثرات این جنگ صنعت حمل و نقل روسیه را تحت الشعاع قرار خواهد داد.
تحلیلگران اظهار کردند که تورم بالا در اقتصاد، برای غذا، بنزین، اجاره و سایر ملزومات، احتمالا تعداد زیادی از خریداران عادی را قادر به خرید یک وسیله نقلیه نو یا دست دوم نخواهد کرد و در این صورت با کاهش تقاضا قیمت میتواند کاهشی شود.
یکی از عوامل کاهش چشم انداز تولید، تعطیلی کارخانههای خودروسازی در روسیه است.
تولید خودرو
جنگ همچنین موانع زنجیره تامین و کمبود نیمهرسانههایی را که هم اکنون تامین محدودی دارند، تشدید میکند. صنعت خودروسازی LMC تخمین زدهاست که تولید جهانی تا ۴۰۰،۰۰۰ واحد کاهش خواهد یافت و فروش جهانی خودرو در سال ۲۰۲۲ به ۸۵.۸ میلیون کاهش خواهد یافت. این میزان از ۹۳ میلیون نفری که اگر خودروسازان میتوانستند تقاضا را پر کنند میتوانستند به فروش برسند، بسیار کمتر است.
این کمبود به فشار رو به بالا بر قیمتهای جدید و مورد استفاده خودرو ادامه خواهد داد. در عین حال، قیمتهای بالاتر گاز و افزایش نرخ بهره، هزینه مالکیت وسایل نقلیه را افزایش میدهد، که به طور بالقوه باعث کاهش قابلتوجهی در تقاضای وسایل نقلیه میشود.
روسیه خانه ۳۴ کارخانه تولید خودرو است که اتومبیل، کامیون، ون، اتوبوس و موتور تولید میکنند.
بیشتر کارخانهها به دلیل کمبود قطعات، تحریمها و تنگناهای تحویل در مرز روسیه عملیات خود را به حالت تعلیق درآورده اند.
قیمتهای سهام بسیاری از خودروسازان با عملیاتهای قابلتوجه در منطقه کاهشیافته است. این وضعیت فشار بیشتری بر روی سود ناخالص وارد میکند که در شش فصل گذشته ۸ تا ۱۰ درصد کاهشیافته است.
بسیاری از خودروسازان صادرات خودرو به روسیه را متوقف کردهاند.
بازیکنان تحتتاثیر قرار گرفته عبارتند از VW [ شامل آئودی و پورشه ]، مرسدس – بنز دایملر، بی ام و [ شامل مینی ]، هوندا، تویوتا، ولوو، نیسان، لندرور و فورد.
تولید در سراسر اروپای شرقی نیز مختل شدهاست.
هیوندای، وی دبلیو، و تویوتا در جمهوریچک؛ استلتیس در بلاروس؛ فورد، وی دبلیو و استلآنتیس در لهستان؛ کیا، پژو، لندرور، آئودی، پورشه، سیت، اسکودا، وی دبلیو در اسلواکی.
انتشار دستهای از وسایل نقلیه “با ساختار خجالتی” بخشهای از دست رفته مانند نیمهرساناها و مراکز اتصال روشهای سنتی پیشبینی برای فصلی بودن را از بین میبرد.
قیمتها همچنان بالا خواهند ماند یا بیشتر افزایش خواهند یافت.
تآمین کنندگان :
بسیاری از تامین کنندگان قطعات در مناطق درگیری کار نمیکنند، اما اجزای کلیدی مانند گرههای سیمکشی توسط پیمانکاران فرعی در مکانهایی مانند اوکراین ساخته میشوند.
“لئونی ای جی”، که در اوکراین سیستمهای سیمی میسازد که با سازندگان اتومبیل اروپایی کشتی میگیرد، دو کارخانه خود را در اوکراین تعطیل کرد و در ماه مارس حدود ۷،۰۰۰ کارمند را از کار برکنار کرد.
شرکت بینالمللی مگنا گفت که عملیات خود را در روسیه متوقف میکند که شامل شش کارخانه و حدود ۲۵۰۰ کارمند است.
خودروهایی که به بخشهایی از چین و اروپای شرقی وابسته هستند در حال تشکیل نیروهای کاری برای ترسیم مسیرهای تجاری جایگزین برای تامین بخشی از منابع هستند.
روسیه منبع اصلی گاز پالادیوم و نئون است که برای قطعات خودرو (مثلا مبدلهای کاتالیزوری)و تولید نیمهرسانا مورد نیاز است. به طور کلی، قیمت فلزات گرانبها ۱۰ تا ۳۰ درصد افزایشیافته است. افزایش قیمت نفت هزینههای لاستیک، پلاستیک، رنگ و غیره را افزایش میدهد. افزایش قیمت مواد خام، اگر به مصرف کنندگان برسد، قیمت وسایل نقلیه را ۲ تا ۳ درصد افزایش میدهد.
جنگ و تحریم روسیه تاثیر مستقیمی بر کالاهای کلیدی خواهد داشت.
روسیه سومین تامینکننده بزرگ نیکل است.
روسیه حدود ۳۳ درصد از پالادیوم جهان را تامین میکند.
قیمت پالادیوم از ۱ ژانویه تاکنون بیش از ۲۶ درصد افزایشیافته است.
تامین نیمهرسانا ممکن است برای دو یا سه ماه مختل نشود، اما در دسترس نبودن نئون از روسیه میتواند کمبود تراشهها را تشدید کند و هزینههای تدارکات را افزایش دهد.
شرکتهایی که مجبور به تعلیق تولید در روسیه یا به دلیل محدودیتهای زنجیره تامین مربوط به جنگ هستند، میتوانند انتظار کاهش فروش فصلی و سالانه پیشبینیشده را داشته باشند.
بازگشت تولید به دیگر کشورها شامل هزینههای سرمایهای عظیم خواهد بود و نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق مسیرهای واردات منابع برای جلوگیری از تاخیر در صادرات و واردات دارد.
صنعت خودرو روسیه با یک تاثیر منفی بلند مدت مواجه است که بر اقتصاد روسیه تاثیر خواهد گذاشت.
محدودیتهای اعمالشده فرصتی برای تامین کنندگان دیگر (خارج از روسیه)برای ایجاد یک موقعیت قوی در منطقه ایجاد خواهد کرد.
تامین مالی توسط شرکتها، چه از طریق فروش سهام داخلی و چه از طریق مسائل اوراققرضه / وام در خارج از کشور، ممکن است به دلیل نوسان مداوم در بازارهای مالی جهانی به تاخیر بیفتد. این امر ممکن است بر بسیاری از استارتآپ های خودکار (به خصوص در ایالاتمتحده) که برای فهرستهای سهام عمومی آماده میشدند، تاثیر بگذارد.